تاریخچه باشگاه تراکتور تبریز، از آغاز تاکنون، سرشار از فراز و نشیب بوده است. این باشگاه پر افتخار که یک سال پس از تأسیس باشگاه ماشین سازی در سال 1349، یعنی در سال 1350 به همت جمعی از فوتبالیستهای تبریزی و به مربیگری اسماعیل هاشمی بنیان نهاده شد، سیر تکاملی قابل توجهی را پشت سر گذاشته است. آغاز کار تراکتور با حضور در رقابتهای منطقهای بود و در دهه شصت، با کسب مقام پنجم لیگ تخت جمشید و رسیدن به فینال جام حذفی، افتخارات اولیه خود را جشن گرفت.
با این حال، در دهه شصت، تراکتور در سایه باشگاه ماشین سازی قرار داشت و حتی مدتی در لیگ دسته سوم تبریز حضور یافت. اما نقطه عطف تاریخچه تراکتور، ورود واسیلی گوجا، سرمربی رومانیایی، در سال 1369 بود. گوجا با روشهای نوین خود، انقلابی در فوتبال تبریز و ایران ایجاد کرد و پایههای فوتبال حرفهای را ابتدا در تراکتور و سپس در سایر شهرهای ایران بنا نهاد. مقام سومی جام آزادگان، حضور در فینال سال 1373 (که قهرمانی به ناحق از تراکتور گرفته شد)، و قهرمانی در جام میلز هندوستان، از افتخارات این باشگاه در دهه هفتاد محسوب میشوند.
در سال 1380، تراکتور از لیگ برتر سقوط کرد و بازگشت آن هشت سال به طول انجامید. از سال 1388 تا 1403، تراکتور دو نایب قهرمانی لیگ برتر، دو قهرمانی جام حذفی، یک مقام سومی و چندین حضور در رقابتهای آسیایی را تجربه کرد. از دیگر تحولات مهم باشگاه، واگذاری آن به بخش خصوصی در سال 1397 و تغییر نام از تراکتورسازی به تراکتور، تحت مدیریت زنوزی، میباشد. هر چند در سال 1394، تراکتور به قهرمانی لیگ برتر بسیار نزدیک بود، اما اختلاف نظرهایی در مورد تاریخ دقیق تأسیس باشگاه وجود دارد؛ مالک باشگاه، 9 آذر را به عنوان سالروز تأسیس تعیین کرده است، در حالی که پیشکسوتان باشگاه، اوایل مهر 1350 را زمان تولد تراکتور میدانند.